SHPËRNDAJE

Shkencëtarët në Universitetin e Torontos të kryesuar nga Frederick Banting më 27 korrik të vitit 1921, vërtetuan se hormoni insulinë rregullon nivelin e sheqerit në gjak
Insulina është hormon i rëndësishëm anabolik (i sintezës), i cili vepron në inde të ndryshme si në mëlçi, në indin yndyror dhe në muskuj.

Ajo e rrit metabolizmin e sheqernave, deponimin e glikogjenit, sintezën e proteinave, sintezën e yndyrnave etj.

Megjithatë roli kryesor i insulinës në organizëm është në rregullimin e metabolizmit të karbohidrateve. Ajo mundëson hyrjen e glukozës në qeliza.