SHPËRNDAJE

Mungesa e aktivitetit fizik, ushqimi i dobët, obeziteti dhe pirja e duhanit kanë një efekt negativ në enët e gjakut. Nuk ka ilaçe për “çlirimin” e arterieve, por kolapsi i tyre mund të ngadalësohet.

Shumica ankohen për dhimbje koke, zhurmë në veshë, përgjumje, harresë, përqendrim të dobët dhe simptoma të tjera të ngjashme.

Shfaqja e ngërçit në skajet, lodhja e muskujve, ndjenja e ftohtë dhe pështyma, ndryshimi i ngjyrave të lëkurës në duar dhe këmbë mund të shkaktohet edhe nga qarkullimi i dobët.

Medikamente të caktuara mund të përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes. Por nëse ndryshimet kanë përparuar deri në masën që rrezikohet jeta, përveç terapisë së ilaçeve, nevojiten edhe disa procedura kirurgjike në enët e gjakut.

Pa marrë parasysh predispozicionin gjenetik dhe barrën e sëmundjeve që çojnë në qarkullimin e dobët, secili në një farë mënyre mund ta ngadalësojë këtë proces të padëshiruar apo edhe ta parandalojë.

Për ta bërë këtë, ju duhet të uleni më pak. Merrni frymë thellë, pasi me frymëmarrje të thellë rritni kapacitetin tuaj të mushkërive dhe futni më shumë oksigjen që është thelbësor për metabolizmin e qelizave. Lëvizni më tepër dhe merruni me aktivitete të ndryshme si vrapim dhe not, pasi kjo do të përmirësojë qarkullimin tuaj të gjakut, sidomos në këmbë.