SHPËRNDAJE

Dy milionë myslimanë nga mbarë bota kanë mbërritur në Mekë për pelegrinazhin e haxhit dy vjet pasi më shumë se 2.000 adhurues humbën jetën në vendin e shenjtë.

Meka është vendi më i shenjtë në botë për myslimanët. Sepse këtu ndodhet Qabja e cila nga myslimanët nderohet si “Shtëpia e Zotit”. Ndërtesa në formë kubi ndodhet në brendësi të Xhamisë së Madhe në Mekë dhe është e mbuluar me një perde të zezë. Pelegrinët duhet t’i sillen Qabes shtatë herë.

Myslimanët shiitë nga Irani u kthyen në Mekë në Arabinë Saudite, pas katastrofës më të madhe në historinë e haxhit.

Vitin e kaluar tragjedia vrau rreth 2,300 pelegrinë me 464 iranianë midis viktimave, duke bërë që zyrtarët iranianë të kritikonin  organizimin e pelegrinazhit të Arabisë Saudite

Të dy vendet shkëputën marrëdhëniet diplomatike në janar të 2016-ës pasi ambasada e Arabisë Saudite në Teheran u rrëmbye nga një turmë që protestonte kundër ekzekutimit.

Pelegrinazhi i haxhit të këtij viti vjen gjithashtu në një kohë kur Gjiri është i zhytur nga një krizë politike dhe ISIS-i vazhdon të luftojë në Irak dhe Siri.

 

ImageImageImageImage