SHPËRNDAJE

Negociatori i lartë i Brexit i BE-së ka thënë se ka ende dallime të mëdha midis BE-së dhe MB-së mbi të drejtat e qytetarëve të BE që jetojnë në Britani. “Pozicioni britanik nuk lejon që ata persona të interesuar të vazhdojnë të jetojnë jetën e tyre siç bëjnë sot,” tha Michel Barnier.

Z. Barnier tha se Gjykata Evropiane e Drejtësisë (GJED) duhet të ketë juridiksion për të garantuar të drejtat e qytetarëve. Ai tha gjithashtu se ishte thelbësore që Mbretëria e Bashkuar të njohë detyrimet e saj financiare. Nëse Britania nuk e pranonte se kishte disa detyrime financiare, nuk do të kishte bazë për të diskutuar çështje të tjera, tha ai.

Përpara raundit të dytë të bisedimeve javën e ardhshme, Barnier tha se BE-ja kishte bërë qëndrimin e vet mbi çështjet e qartë dhe po priste që Britania të bënte të njëjtën gjë. “Ekipi ynë është gati,” tha ai. “Jam gati, jam shumë i përgatitur dhe i gatshëm të punoj në këtë shumë shpejt – natën dhe ditën, fundjavën”.

“Ne duam që qytetarët e BE në Britani të kenë të njëjtat të drejta si qytetarët britanikë që jetojnë në BE”, tha ai në një konferencë shtypi.

Kjo do të kërkonte që GJED-ja të ishte “garantuesi përfundimtar” i këtyre të drejtave, tha ai, sepse Britania mund të ndryshonte thjesht ligjet e saj më vonë, duke krijuar pasiguri. Ligji i Mbretërisë së Bashkuar gjithashtu vendos kufizime në fusha të tilla si ribashkimi i familjeve përtej kufijve, tha ai – diçka që nuk u aplikua për qytetarët e Mbretërisë së Bashkuar që jetojnë në Spanjë, për shembull. /GazetaDirekt/