SHPËRNDAJE
Gazetari dhe njohës i mirë i Ballkanit, Michal Martens, ka shkruar sot një artikull lidhur me luftën diplomatike ndërmjet Serbisë dhe Maqedonisë.

Mediat në Beograd, të dirigjuara nga presidenti Aleksander Vuçiq tash e disa ditë kanë propaganduar se konflikti më i ri ka të bëjë me Kosovën.

Gazeta shkruan se si Serbia ka tërhequr gjithë personelin e Ambasadës së tyre në Maqedoni, një rast ky, i cili sipas gazetës, tregon përmasat e keqësimit të marrëdhënieve ndërmjet dy shteteve të Ballkanit.

“Nëse i besohet gazetës qeveritare “Politika” dhe medieve bulegardeske të afërta me Vuçiqin (Që nuk preferohen të lexohen, meqë ajo që shkuan aty është gjithmonë e kundërta e së vërtetës) ky konflikt ka të bëjë me spiunimin e diplomatëve serbë nga ana maqedonase dhe me Kosovën”, shkruan FAZ, transmeton “Zeri.info”.

Sipas gazetës, teoria e Serbisë se Maqedonia mund të mbështesë anëtarësimin e Kosovës në UNESCO, duke iu bashkuar kështu shumicën së shteteve të BE-së duket e pabesueshme.

“Ndërlidhja e kontraktuar në Beograd është e pabesueshme, për paktin se aplikimi për anëtarësim në UNESCO nuk është fare në programin e Kosovës”, shkuan FAZ.

Sipas gazetës gjermane, Kosova këtë vit në vend të aplikimit në UNESCO është duke u koncentruar për anëtarësimin e saj në INTERPOL, meqë Qeveria e Kosovës parasheh shanse më të mira të anëtarësimit.

“Jemi falënderues, që të gjithë fqinjët, përveç Serbisë kanë votuar pro anëtarësimit të Kosovës në UNESCO, FIFA dhe Komitet Olimpik, por tensionet e fundit ndërmjet Shkupit dhe Beogradit nuk kanë të bëjnë asgjë me Kosovën”, ka thënë ish-ministri i Jashtëm, Petrit Selimi.

Gazeta shkruan se nëse UNESCO qenka vetëm një harengë, atëherë mbeten akuzat e Beogradit se diplomatët serbë janë spiunuar në mënyrë sistematike nga Maqedonia.

FAZ, kështu demaskon pretendimet e Serbisë dhe zyrtarëve të lartë serbë se përkeqësimi i marrëdhënieve ndërmjet Shkupit dhe Beogradit ndërlidhen me interesimin e Kosovës në UNESCO.