SHPËRNDAJE

Meksika mezi e mori veten nga pasojat e tërmetit të madh të disa ditëve më parë, kur tronditet nga një tjetër tërmet.

Viktima janë rreth 250. Njerëzit natyrisht pyesin: a janë të lidhura? A e kanë shkaktuar njëri-tjetrin?

Sizmologët do të kalojnë shumë kohë në muajt e ardhshëm duke debatuar për këtë çështje, por në pamje të parë ata duket se nuk janë të lidhur.

Ngjarja e 7 shtatorit me magnitudë 8.1 me siguri goditi një rajon të ngjashëm të kufirit tektonik, por hipokentra – pika e origjinës brenda Tokës – ishte rreth 650 km larg nga tërmeti i martës prej 7.1.

Ajo që është e lidhur, sigurisht është drejtimi. Meksika ulet mbi tri pllaka të mëdha tektonike. Si tërmeti i 7 shtatorit dhe ai 19 shtatorit, ndodhen aty ku pllaka Cocos, e cila lidhet me Oqeanin Paqësor, zhytet në koren e Amerikës së Veriut, platformë kjo e shumicës së tokës meksikane.

Pllaka Cocos konvergon në një shkallë prej rreth 75mm në vit, dhe bën një lloj dridhje kur zbret, duke bërë një lëvizje të pjerrët poshtë rënies përpara, përpara se të zhytet përsëri.

Tani përdoren modelet kompjuterike për të llogaritur viktimat e mundshme të një tërmeti të madh. Brenda disa orësh nga dridhja e së martës, këto parashikime sugjeruan se mund të prisnim diçka deri në 5,000 të plagosur dhe më shumë se 200 të vdekur.

Rënia e një tërmeti varet edhe nga koha kur ndodh.

Nëse është gjatë orëve të ditës, siç ishte rasti këtu, një shkollë e ndërtuar në mënyrë të dobët mund të vrasë shumë fëmijë.

ImageImageImageImageImageImage