SHPËRNDAJE
A Bosnian woman mourns over the cofin of her relative during the preparation for a mass burial at the Potocari memorial cemetery near Srebrenica on July 10, 2010. More than 775 bodies found in mass grave sites in eastern Bosnia will be reburied on 15th anniversary of the Srebrenica massacre. Nearly 8,000 men and boys from the enclave were captured and systematically killed by Bosnian Serb forces in the days after the fall of Srebrenica on July 11, 1995. The victims were shot and interred in mass graves, then reburied haphazardly later in more than 70 sites in a bid to cover up the evidence. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF (Photo credit should read DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images)

Në përvjetorin e 22-të varrosen edhe 71 viktima në Srebrenicë

Sot kur bëhen 22 vjet nga maskara më e rëndë në Europë që nga Lufta e Dytë Botërore, në Srebrenicë varrosen edhe 71 viktima.

22 vjet pas vrasjeve, ende vazhdojnë të gjenden varre masive.

Identifikimi i viktimave është i vështirë, pasi trupat ishin copëtuar nga ekskavatorët që i hidhnin në varre, transmeton Klan Kosova.

Dhe çdo vit më 11 korrik, eshtrat e atyre që identifikohen gjatë vitit të fundit varrosen në Qendrën përkujtimore të Potoçari.

Gjithë ky krim ndodhi, pasi Serbia nisi luftën në 1992 në Bosnje.

Në prill të vitit 1995 Organizata e Kombeve të Bashkuara deklaroi Srebrenicën në veri-lindje të Bosnjës si “zonë të sigurt”. Zona ruhej nga paqeruajtës të OKB-së, të njohur si “kaskat blu”.

Megjithëkëtë më 11 korrik 1995 – në Serbrenicë të Bosnjës u ekzekutuan dhe u masakruan barbarisht mbi 8000 civilë të paarmatosur, transmeton Klan Kosova.

Edhe sot mijëra boshnjakë por edhe njerëz nga e mbarë botë mblidhen sot Bosnje për të kujtuar të rënët.