SHPËRNDAJE

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç në një konferencë për media, foli për ftesën e Gjykatës Speciale që i bëri Haradinajt dhe dorëheqjen e kryeministrit të Kosovës.

Vuçiç tha se Ramush Haradinaj në seancën dëgjimore të krimeve të luftës, duhet të reagojë me qetësi, moderim dhe pa eufori.

“Ne po rritim pritjet dhe nevojën e njerëzve për kënaqësinë e drejtësisë. Nuk ka asnjë arsye për gëzim dhe eufori, i shohim të gjitha faktet dhe pasojat që vijnë pas këtij akti, veçanërisht përsa i përket shqiptarëve dhe komunitetit ndëretnik ndaj popullit serb dhe Serbisë – tha Vuçiç, përcjellë Indeksonline.

Ai paralajmëroi se do të ketë homogjenizim të mëtejshëm të shqiptarëve dhe një përshkallëzim të urrejtjes ndaj popullit serb, “sepse serbët përjetojnë gjakderdhjen e vetme për atë që po ndodh me Haradinajn dhe madje edhe në Kosovë”.

Ai tha se ka frikë se jeta e serbëve mund të bëhet edhe më e vështirë për shkak të kësaj, por se serbët mund të “mbështeten në vendin e tyre, Serbinë e tyre”.

Gjithashtu shtoi tutje se Serbia ka frikë se kjo do të çojë në shtyrjen e mëtejshme të dialogut, por edhe në shpërndarjen e mëtejshme të ideve të Shqipërisë së Madhe.

“Jeta e tyre do të jetë edhe më e vështirë se sot, dhe do të ketë më shumë urrejtje ndaj serbëve, sepse ata i shohin ata fajtorë për atë që po ndodh me Haradinajn – tha Vuçiq.

Ai tha gjithashtu se Serbia është e angazhuar për dialog, “por kemi frikë se zhvillimet politike në Kosovë po shkojnë në drejtim të vonimit të mëtejshëm të dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës”.

“Domethënë, dorëheqja e Haradinajt është një mashtrim politik që dëshiron të fitojë një popullaritet edhe më të madh, për të kapërcyer kundërshtarët e tij, të jetë hero për Kosovën. Në të njëjtën kohë, ju keni një heshtje të pazbuluar të bashkësisë ndërkombëtare për krimet e kryera kundër serbëve, por edhe për njerëzit jo-shqiptarë “, tha Vuçiç.

Siç tha ai, “natën e kaluar ju mund të shihni djalin e liderit shqiptar nga Shqipëria, të gjithë të mundshëm, të cilët foli për Haradinajn si një hero të madh, duke fajësuar të gjithë të tjerët për atë që ka ndodhur”.

Situata politike në Prishtinë dhe Tiranë synon t’i afrohet më tej të ashtuquajturës “Shqipëria e Madhe”. Ata flasin dhe punojnë në të në mënyrë të pavetëdijshme për këtë – tha Presidenti i Serbisë.

Ai tha se parashikimet nga pala serbe se Haradinaj do të shkojë në Hagë javën e ardhshme, që ai do ta lërë atë pas 48 orësh, popullariteti i tij do të dyfishohet dhe të tjerët do të bien në popullaritet.

– Ai dëshiron të sigurojë një fitore bindëse në zgjedhje që do të mbahen në fund të shtatorit ose në tetor. Për këtë, një shumicë do të formohet pa Listën Serbe, sepse do të jetë një bashkim i madh shqiptar – tha Vuçiç.

Presidenti serb gjithashtu vuri në dukje se, “ndërsa të gjitha këto do të zhvillohen, dialogu nuk do të jetë i mundur dhe këto tarifa nuk do të shfuqizohen”.

– Plani i tyre është të presin që zgjedhjet të largohen nga Haradinaj si një fitues – tha Vucic.

Ai tha gjithashtu se pret, pas gjithë kësaj, presion serioz ndaj Serbisë. Ai gjithashtu thotë se Serbia është e përkushtuar ndaj paqes, se do të kërkojë të vazhdojë dialogun me shqiptarët dhe se do të përpiqet të flasë me krerët e tjerë të Ballkanit për bashkimin e Ballkanit në bashkimin ekonomik.

“Duam marrëdhënie të mira dhe bashkëpunim me të gjitha forcat, por nuk do të jemi tutorë dhe nuk do të vendosim të tjerët në emrin tonë “, tha ai.

Ai përsëriti se Serbia do të ndihmojë popullin e saj dhe thekson se “në dy apo tre muajt e ardhshëm, ne mund të presim që transferimi i plotë i peshës në Serbi, rreth shtatorit”.

– Edhe pse nuk thotë kudo në dokumentet e BE-së se Serbia duhet ta njohë Kosovën, ju them se presioni do të shkojë në drejtim të njohjes së Kosovës.

Siç tha ai, është e rëndësishme për Serbinë që të shfuqizojë taksën, sepse do të thotë vazhdimin e bisedës, do të thotë paqe për qytetarët atje.