SHPËRNDAJE

Përfundon me sukses edicioni i 10-të i FestivalitNdërkombëtar Filmbërësve Nju Jork 

Përgatiti E.B., Nju Jork

Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork (IFFNY)është një nga festivalet e njohura filmit Nju Jork lidhaudiencën amerikane me kinemanë ndërkombëtare. Me rastin e 10-vjetorit, festivali shënoi një tjetër moment historik – 100 filma për nder 10 viteve historisë suksesshme festivalit. Këtë vit, edicioni i 10-të i festivalit IFFNY u mbajt mëdatën 21-24 maj, 2021.

Nga 891 aplikime nga e mbarë bota, 100 finalistë u përzgjodhënnë listën zyrtare të programit për vitin 2021. Filmat ishinpërfaqësues të gjashtë kategorive, përkatësisht: filmi me metrazhtë gjatë artistik, filmi me metrazh të shkurtër, filmi dokumentarme metrazh të gjatë, filmi dokumentar me metrazh të shkurtër, filmi i animuar dhe video muzikore. Finalistët garuan për çmimetë festivalit dhe të jurisë, e cila përbëhej nga: Larry Moore, Victoria Yakubova Schneid, Robert Haufrecht, Asis Sethi dheSabrina Moreno.

Festivali i filmit IFFNY çdo vit shfaq projekte filmike ngakineastë me renome si dhe ato të rinj. Është themeluar në vitin2012 dhe udhëhiqet nga regjisorja, producentja dhe skenaristja e mirënjohur Mrika Krasniqi, me Ibër Deari si Selektor i Festivalitdhe Amina Zhaman, Drejtoreshë Artistike.  

Përmes festivalit IFFNY është prezantuar puna e shumëartistëve kanë marrë pjesë. Këtë vit për shkak vitit jubilar vendosëm pranojmë shumë projekte. Ka patur llojshmëri filmave nga 43 vende botës.

Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork ka qenë njëpikëtakim shumë i mirë sidomos për ne artistët vijmë ngatrojet shqiptare, vizitojmë Shtetet e Bashkuara Amerikës, si dhe vendin shumë rëndësishëm për artin, NjuJorkun dhe shohim botëm dhe njerëzit vijnë nga e gjithëbota. Nga gjithë shtetet e ndryshme marrin pjesë festival, ne çdoherë takohemi një kulturë re, edheprezantohemi me një gjuhë re. Kjo ka qenë një ndëreksperiencat mira, sidomos për mua si regjisor ka qenë njëpërvojë shumë e veçantë, jo vetëm shikoj filma por edhe t’ivlerësoj ato,tha një intervistë për Klan Macedonia regjisori ishquar dhe Selektori i Festivalit Filmit IFFNY, Ibër Deari.

mesin e artistëve shqiptar pranuar zyrtarisht edicionin e 10-të festivalit filmit IFFNY 2021 ishin: Spartak Pecani me filmin “Bolero in the elder house / Bolero vilën e Pleqve” (Shqipëria) kategorinë filmi artistik me metrazh gjatë; Arbër Krasniqi me filmin “Back home” (Kosovë), Ambra Canime filmin “Sonja” (Shqipëri) dhe Besnik Prekazi me filmin“Fair Play” (Kosovë) kategorinë filmi me metrazh shkurtër; Merita Çoçoli me filmin dokumentar me mentrazh gjatëNezo” (Maqedonia e Veriut); dhe Kenan Gurgurovci me filmin dokumentar me mentrazh shkurtër “The Shadow of the Rain / Hija e Shiut” (Kosovë).

Spartak Pecani fitoi çmiminRegjisori i Mirë” (Best Director Award) për filmin artistik “Bolero vilën e Pleqve, përfaqësim nga Shqipëria. Arbër Krasniqi fitoi çmiminArritjee Jashtëzakonshme Regji” (Outstanding Achievement in Directing) për filmin “Back home”, përfaqësim nga Kosova.

Urime gjithë fituesve festivalit IFFNY 2021, Edicioni i10-të. Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork këtë vit kishte motonNjë dekadë e festimit kinemasë’. Ka qenë njëudhëtim mbresëlënës dhe sfidues sidomos këto dy vitet e fundit. Por ne ishim vendosur vazhdonim misionin tonëpavarësisht nga pandemia dhe promovonim veprat e kineastëve nga e gjithë bota. Festivali IFFNY sa vjen e rritet çdovit dhe sot është kthyer një platformë globale dhe në njësimbol i miqësisë dhe krijimtarisë,” u shpreh Mrika Krasniqi, themeluesja dhe drejtuesja e festivalit IFFNY Nju Jork.

Unë falenderoj themeluesen e festivalit Mrika Krasniqi e cilaasnjëherë këtyre 10 viteve nuk u ndal. Ajo është një grua shumëe fuqishme, e cila na motivon shumë dhe ka bërë shumë punë tëmadhe jo vetëm për artistët botëror por edhe për artistët shqiptartë jemi këtu. Artistët shqiptarë kanë patur një mundësi që veprate tyre të prezantohen jashtë vendit tonë të vogël dhe të kemi njëhapësirë dhe mundësi të reja. Unë e vlerësoj shumë këtë punëdhe e shoh që është shumë e rëndësishme për çdo aktor, regjisor, skenograf, skenarist, por edhe ata që meren me muzikën e filmit. Festivali ofron një mundësi shumë të mirë dhe të lehtë për t’ulidhur me filmin nëpër botë.

Gjithashtu falenderoj edhe Ermira Babamusta e cila ka bërë njëpunë shumë të madhe e të fuqishme në promovimin e çdo artisti, aktori apo filmbërësi për t’a treguar veprën e tyre në botë. Po ashtu falenderoj Amina Zhaman e cila është një artiste shumë e veçantë, e cila nuk është ndalur gjithë këtyre muajve duke intervistuar çdo artist në fushat e filmit. Një falenderim i veçantëpër editorin, dizajnerin dhe montazherin e festivalit Fisnik Halilinga Lumière Films dhe të gjithë ata që e kanë ndihmuar këtë vit festivalin IFFNY,shtoi regjisori Ibër Deari.

24 maj, 2021 festiali IFFNY shpalli çmimet e jurisë dheçmimet speciale festivalit.

Fituesit e Çmimeve Jurisë Festivalit IFFNY:  

Filmi i Mirë (Best Feature Film), “Mother of Apostles” ngaZaza Buadze, Ukrainë.

Aktori i Mirë (Best Actor for Feature Film), Greg Ellwand filmin artistik “Jasmine Road”, Kanada.

Aktorja e Mirë Best Actress for Feature Film, Natalia Polovinka, filmin artistikMother of Apostles”, Ukrainë.

Kinematografia e Mirë (Best Cinematography), “In my Dream” nga Murat Çeri, Tuqi.

Skenari i Mirë (Best Screenplay), “Mother of Apostles” ngaRatha Makeenkova dhe Zaza Buadze, Ukrainë.

Dokumentari i Mirë (Best Feature Documentary), “On the Front Lnienga Matteo Balsamo dhe Francesco Del Grosso, Itali.

Filmi i Mirë me Metrazh Shkurtër (Best Short Film), “Stuff” nga Malu Janssen, Holland.

Aktori i Mirë (Best Actor for Short Film), Carl Malapa, filmin me metrazh shkurtër Prague”, Francë.

Aktorja e Mirë (Best Actress for Short Film), Anna Casas, filmin me metrazh shkurtër The woman of the house”, Spanjë.

Music Video e Mirë (Best Music Video), “Big Yellow Taxi”, Matt Mahurin, Kanada.

Animacioni i Mirë (Best Animation), On/Off” nga Nicolas P. Villarreal, Argjentina.

Dokumentari i Mirë me Metrazh Shkurtër (Best Short Documentary), “Beyond the city skyline”, nga Tom Franz, USA.

Produksioni i Mirë (Best Production), “King of the Party”, nga Isaac Cherem, Cecilia Parodi dhe Salomon Askenazi, Meksikë.

Fituesit e Çmimeve Speciale Festivalit IFFNY:

Regjisori i Mirë (Best Director), Spartak Peani, “Bolero in the Elder House house / Bolero vilën e Pleqve”, Shqipëri.

Editimi i Mirë (Best Editing), “Without Skin” nga Lars Bergbom dhe Christian Johansson, Suedi.

i miri për Drejtat e Njeriut (Best Human Rights Award), “Corched Land” nga Antonio Ferrer, Span.

Arritje e Jashtëzakonshme Dokumentar (Creative Innovation in Documentary), Velibor Covic, “I was 10 years old”, Mal i Zi.

Arritje e Jashtëzakonshme Regji (Outstanding Achievement in Directing), Arber Krasniqi, “Back Home”, Kosovë.

Inovacion Kreativ Animacion (Creative Innovation in Animation), “Liliana” nga Milanka Fabjancic, Slloveni.

Çmim Nderi (Honorable Mention), “One More Jump” ngaEmanuele Gerosa, Itali.

Çmim Nderi (Honorable Mention), “The Last Lightkeeper” ngaNiamh Hayes, Irlandë.

Për informacion rreth aplikimit për edicionion 11, festivalitIFFNY për vitin 2022 vizitoni www.iffny.com dhe Instagram @iffnyfestival.