SHPËRNDAJE

Kur lindi breshka gjigante Jonathan, mbretëresha Victoria ishte vetëm një adoleshente.

Ndërsa monarkia britanike vdiq para 120 vjetëve në moshën 81-vjeçare, Jonathan ende po rrotullohet rreth planetit Tokë.

Ndoshta banori më i famshëm i Shën Helenës, një prej ishujve më të largët në botë, Jonathan po feston këtë vit ditëlindjen e tij të 190-të – duke e bërë atë breshkën më të vjetër që ka jetuar ndonjëherë, raporton CNN.

Sipas Rekordeve Botërore të Guinness, Jonathan është “cheloniani” më i vjetër ndonjëherë – një kategori që përfshin të gjitha breshkat e tokës, ujit dhe breshkat “mace”.

Mendohet se ka lindur rreth vitit 1832, Jonathani iu dhurua Sir William Grey-Wilson – i cili më vonë u bë guvernator – duke mbërritur në Shën Helena nga Seychelles në vitin 1882. 31 guvernatorë të tjerë kanë ardhur dhe kanë shkuar që nga ajo kohë.

Në të vërtetë, Jonathan mund të jetë edhe 200 vjeç pasi askush nuk e di moshën e tij të saktë, sipas Matt Joshua, kreu i turizmit në Shën Helena.

Dëshmi të mëtejshme të moshës u shfaqën kur u zbulua një fotografi e vjetër e bërë midis 1882 dhe 1886. Në të, një Jonathan plotësisht i rritur mund të shihet duke kullotur në kopshtin e Plantation House, rezidenca e Guvernatorit të Shën Helenës, ku ai ka kaluar pjesën më të madhe të jetës së tij.

Keloniani i mëparshëm më i vjetër ishte Tu’i Malila, një breshkë e rrezatuar që jetoi të paktën 188 vjet. E paraqitur në familjen mbretërore të Tongës nga eksploruesi britanik Kapiteni James Cook rreth vitit 1777, Tu’i Malila vdiq në vitin 1965.

Që kur lindi Jonathan, bota ka ndryshuar pa masë – fotografimi i parë i një personi është bërë në vitin 1838, llamba inkandeshente u shpik në vitin  1878, fluturimi i parë në qiell u realizua në vitin 1903 ndërsa në vitin 1969, Neil Armstrong dhe Buzz Aldrin u bënë njerëzit e parë që kanë shkuar në Hënë. Për të mos përmendur dy luftëra botërore dhe ardhjen e internetit.

Megjithatë, bota e Jonathanit ka ndryshuar pak në pothuajse dy shekuj – interesat e tij kryesore mbeten gjumi, ngrënia dhe çiftëzimi.

Zyrtarët në ishull po punojnë aktualisht për festimet e ditëlindjes së Jonathanit, të cilat janë planifikuar për më vonë këtë vit.

Një seri pullash përkujtimore do të lëshohen dhe kushdo që do ta vizitojë këtë vit do të marrë një certifikatë me fotografinë e parë të njohur të gjurmës së tij.