SHPËRNDAJE

Nuk ka vetëm një mënyrë për t’i thënë lamtumirë dikujt që fatkeqësisht nuk jeton më.

Zakonisht në Mbretërinë e Bashkuar një person varroset ose digjet, dhe më pas zhvillohet një ceremoni për ta përshëndetur, raportojnë mediet e huaja, përcjell Telegrafi.

Sidoqoftë, disa vende kryejnë funeralet me disa rituale, që shumë njerëzve mund t’ju duken të çuditshme.

Varrosja në ‘qiell’ – Tibet

Një praktikë e çuditshme e funeralit, mund të jetë ajo tibetiane, që përfshin vendosjen e të ndjerit në majë të malit për t’u dekompozuar, derisa ekspozohet ndaj ‘elementeve’.

Është një lloj specifik i mishërimit i praktikuar në provincat kineze dhe rajonet autonome të Tibetit, Qinghai, Sichuan dhe Mongolisë së Brendshme dhe Mongolisë.

Një cigare në buzë – Filipine

Një praktikë shumë e çuditshme është gjithashtu një praktikë në Filipine. Tinguianët në Filipine e veshin të ndjerin me kostumet më të mira dhe e ulin trupin në karrige.

Trupi do të qëndrojë aty për disa javë, shpesh me një cigare të ndezur të vendosur midis buzëve.

Kufomat gjithashtu varrosen ulur dhe gratë zakonisht i kanë duart e shtrënguara me këmbët për të ‘parandaluar’ fantazmat.

Ngjitje shkëmbore – Sagada, Filipine

Fisi Igorot i Provincës Malore në Filipinet Veriore praktikon traditën e varrosjes së të vdekurve të tyre në arkivole të varur.

Edhe pse kjo ndodh vetëm çdo disa vjet, arkivolet ose janë të lidhur ose të gozhduar në anët e shkëmbinjve dhe maten vetëm rreth një metër në gjatësi, pasi kufoma është varrosur në pozicionin e fetusit.

Para se të varroset, kufoma mbështillet përsëri në një batanije dhe lidhet me gjethe, derisa grupi i njerëzve çajnë vrimat e shkëmbit për të varur arkivolet.

Pastaj, grupi ngjitet në anën e shkëmbit dhe e vendos kufomën brenda një arkivoli të zbrazur prej druri.

Funerale me striptiste në Kinë 

Një ndër praktikat më të çuditshme të varrimit janë padyshim edhe funerale me striptiste në Kinë.

Siç u raportua edhe nga BBC, striptistet gjenden aty për të rritur pjesëmarrjen në funeral pasi turmat e mëdha shihen si një shenjë nderi për të ndjerin.

Kuptohet që kjo praktikë nuk aplikohet nga të gjithë, pasi sipas një raporti nga The Global Times, kjo metodë do të duhej të largohej.