SHPËRNDAJE

Studiuesit besojnë se mund të bëjnë miliona shtëpi në Evropë pa gaz në të ardhmen e afërt, pasi kanë shpikur një “bateri ngrohjeje” të bazuar në kripë dhe ujë.

Bateria e nxehtësisë bazohet në një parim të vjetër termokimik, i cili thotë se kur uji i shtohet kripës prodhon nxehtësi. E kundërta është gjithashtu e mundur, ku nxehtësia mund të përdoret për të avulluar ujin, duke ruajtur kështu energjinë e nxehtësisë brenda kripës.

Ruajtja e nxehtësisë brenda kripës së thatë e bën baterinë plotësisht pa humbje, duke ofruar një mënyrë tepër efikase për të ruajtur energjinë për përdorim në të ardhmen. Kjo është veçanërisht e dobishme kur furnizimi me energji vjen nga burime të rinovueshme, si era dhe dielli, të cilat priren të luhaten ndjeshëm dhe për këtë arsye kërkojnë gaz ose burime të tjera për t’i plotësuar ato.

Ekipi nga ‘Universiteti i Teknologjisë Eindhoven’ thotë se sistemi i tyre i lirë dhe kompakt i baterive është gati për teste në botën reale dhe se do të jetë një ndryshues i lojës për tranzicionin e energjisë.

U deshën 12 vjet për të zhvilluar dhe krijuar një dizajn baterie, me studiuesit që thonë se vjen në një kohë kritike kur vendet evropiane kërkojnë të heqin dorë nga gazi rus pas pushtimit të Ukrainës.

Sistemi përbëhet nga një shkëmbyes nxehtësie, ventilator, avullues/kondensator dhe një kazan me grimca kripe. Pavarësisht nga thjeshtësia e tij, provimi i konceptit ishte në gjendje të siguronte ngrohje për një familje mesatare prej katër personash për dy ditë.

Inxhinierët që atëherë e kanë përmirësuar këtë në një prototip plotësisht funksional, rreth madhësisë së një kabineti të madh, që mund të përdoret në botën reale.

Me gati 30 herë kapacitetin e ruajtjes, sistemi mund të ngrohë një shtëpi deri në dy muaj, raporton Independent, transmeton Klankosova.tv.

Një udhëzim tashmë është duke u krijuar për të testuar teknologjinë më vonë këtë vit në shtëpi në Francë, Poloni dhe Holandë.

Nëse është i suksesshëm, mund të përdoret për të hequr gazin miliona shtëpi në të ardhmen e afërt.